Hlavní obsah

Americký velitel nasadil na kongresmany specialisty na psychologické operace

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký velitel v rozporu se zákonem nasadil speciální skupinu pro psychologické operace na zákonodárce. Vojenští specialisté je během jejich návštěv Afghánistánu měli přesvědčit o potřebě navýšení rozpočtu a stavů pro afghánskou misi. Magazínu Rolling Stone to řekl důstojník, který byl úkolem pověřen.

Foto: Profimedia.cz

Generál William Caldwell

Článek

„Mým úkolem v PSYOPS (Psychological operations) je pohrávat si s lidskými hlavami, aby se nepřítel choval tak, jak my chceme. Mám zakázáno aplikovat to na vlastní lidi. Když mi řeknete, abych tyto schopnosti použil u senátorů a kongresmanů, překračujete mez,“ řekl podplukovník Michael Holmes pověřený úkolem.

Akci nařídil generálporučík William Caldwel, který dohlíží na výcvik vojáků přicházejících do Afghánistánu. Holmes byl za svoje námitky vůči zadání nadřízenými tvrdě potrestán.

Obvinění se ovšem týkala jiných přestupků a podle Rolling Stone vypadala, jako by je sepsal Kenneth Starr, který mimo jiné proslul vyšetřováním aféry exprezidenta Billa Clintona se stážistkou Monikou Lewinskou. Holmes byl potrestán například za údajné opouštění základny v civilním oblečení, časté pití, nebo za příliš časté používání Facebooku.

Caldwel Holmesovo obvinění striktně odmítl.

Terčem byl i admirál Mullen 

Holmesův pětičlenný tým dorazil do Afghánistánu koncem roku 2009 s úkolem zmapovat účinnost americké propagandy na řadové Afghánce i povstalce z Tálibánu. Záhy ale Caldwell skupině dal jiný rozkaz: vypracovat profily amerických zákonodárců, kteří měli zemi navštívit. Caldwell se následně zajímal o možnosti, jak kongresmany zmanipulovat a přesvědčit o cílech, které zastával.

Skupina měla aplikovat zvláštní metody například na senátory Johna McCaina, Josepha Liebermana, Carla Levina či zástupce sněmovny Steva Israela. Zároveň prověřovala i osobnost náčelníka spojených štábů admirála Mika Mullena.

Americké zákony přitom zakazují armádním příslušníkům používat speciální psychologické metody na americké občany. Manipulaci výslovně zakazují i armádní nařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám