Hlavní obsah

Konžský důstojník jde za znásilňování na 20 let za mříže

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním vojenském soudním procesu kvůli znásilnění v Konžské demokratické republice dostal hlavní viník hromadného znásilnění dvacetiletý trest. Podplukovník Kibibi Mutware jen o vlásek unikl trestu smrti, který požadoval žalobce.

Článek

„Odpovědnost a spravedlnost už nebudou jen prázdné fráze,“ řekla k pondělnímu bezprecedentnímu rozsudku Brahmy Poologasinghamová z americké charitativní organizace ABA, která konání procesu pomáhala organizovat.

Mutware, ještě v roce 2009 pohlavár protivládní milice NCDP vedené tutsijským generálem Nkundou, byl usvědčen ze zorganizování trestné výpravy, nejméně čtyř znásilnění a zločinů proti lidskosti. K 20 letům vězení byli odsouzeni i další tři vojáci z jeho jednotky, pět dostalo tresty od pěti do 15 let. Nejmladšímu z obviněných bylo v době zločinu teprve 16 let, bude tedy postaven před soud pro mladistvé. Všichni byli vyloučeni z armády. Mutware trvá na tom, že rozkaz ke mstě nevydal, a na místě se proti rozsudku odvolal.

Hrůzný Nový rok

V poslední den loňského roku došlo ve městě Fizi v provincii Jižní Kivu k hádce vojáka a civilisty o ženu. Následná potyčka skončila zlynčováním vojáka místními obyvateli. Mutware, který městu velel, podle žaloby poslal své vojáky smrt kolegy potrestat způsobem, který je v Kongu velmi častý: vojáci měli ztlouct, koho potkají, rabovat domy a znásilňovat ženy.

Snažila jsem se schovat před tím násilím, ale v boční ulici jsem narazila na čtveřici vojáků,“ citovala agentura Bloomberg z výpovědi devětadvacetileté matky pěti dětí. „Bez varování mi začali stahovat kalhoty. Vytrhli mi z náruče dítě, hodili ho na zem a pak mě jeden po druhém znásilnili.“

Jednotkám MONUSCO (mise OSN v Kongu) a lidem z organizace Medecins Sans Frontier (MSF) se v následujících dnech přihlásilo 51znásilněných žen, další vyšetřování ukázalo, že obětí bylo 62. Při dvoudenním plenění vojáci rovněž zranili 26 lidí včetně čtyřletého dítěte a vydrancovali dvě desítky domů.

Mutwarovi nadřízení podplukovníka chtěli přeložit k jiné jednotce, na nátlak místních úřadů, podporovaných OSN a charitativními organizacemi jej po třech týdnech zatkli.

Přišlo svědčit 49 obětí

Soud se probíhal deset dní v nedalekém městě Baraka a jako svědkyně vypovídalo 49 postižených. To je podle agentur ojedinělé, protože v afrických poměrech je na oběť znásilnění pohlíženo jako na spoluviníka a je vyloučena z komunity. Právě proto tuto „metodu boje“, často co nejbrutálnějším způsobem, používají v přetrvávajícím konfliktu na východě Konga jak různé protivládní milice, tak armáda. Extrémních rozměrů dosáhla tato metoda ve stejné provincii loni v srpnu. Ozbrojenci tehdy znásilnili ve vesnicích kolem základny OSN na 300 žen, ale i mužů a chlapců.

MSF prostřednictvím agentury BBC oznámila, že do oblasti jižně od Fizi přesouvá jednu ze svých polních nemocnit, protože má hodnověrné zprávy o masovém znásilňování. Oddíl rwandské milice FDLR tam zneužil 30 žen. Lékaři MSF v provincii Jižní Kivu od konce letošního ledna ošetřili údajně už 70 znásilněných žen. OSN za loňský rok eviduje v Kongu na 11 tisíc případů znásilnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám