Hlavní obsah

Tisíce Egypťanů slavily přes noc abdikaci prezidenta Mubaraka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Tisíce lidí v Káhiře i v dalších egyptských městech slavily abdikaci prezidenta Husního Mubaraka. Prezident v pátek po osmnácti dnech masových protestů a po téměř třiceti letech v úřadu odstoupil z funkce. Po celou noc nad metropolí vybuchovaly ohňostroje, v ulicích vlály egyptské vlajky a lidé zpívali, tančili a zvedali nad hlavu děti.

Foto: SUHAIB SALEM, Reuters

Egypťané v ulicích oslavují rezignaci prezidenta Husní Mubaraka

Článek

"Egypt je volný," znělo v ulicích. "Tohle je předpokládaný konec každého diktátora," řekl podle serveru BBC jeden z demonstrantů.

Ráno se na hlavním káhirském náměstí Tahrír (Osvobození), které bylo v posledních dnech centrem až stotisícových protestů, znovu sešly tisíce lidí. Po ranních modlitbách bylo v ulicích metropole opět slyšet troubení z klaksonů.

Oslavy se konaly i v Alexandrii nebo Asijútu na severu země. Zde lidé podle BBC stříleli do vzduchu. Mnozí kavárníci ve svých podnicích při nočních oslavách rozdávali nápoje zdarma.

"Revoluce z 25. ledna zvítězila. Mubarak odstupuje a armáda vládne," oznámil dnes egyptský deník Al-Gumhúríja. "Lid svrhl režim" a "Revoluce mládeže donutila Mubaraka odejít", citovala agentura Reuters titulky z první strany listu Al-Ahrám.

Egyptská státní televize, dosavadní bašta stoupenců Mubarakova režimu, začala vysílat reportáže z oslav po celé zemi.

Foto: Reuters

Prezident Egypta Husní Mubarak na archivním snímku

Viceprezident Umar Sulajmán v pátek oznámil, že Mubarak předal pravomoci nejvyšší vojenské radě, jejíž hlavou je ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví. [celá zpráva]

Ještě ve čtvrtek přitom Mubarak v televizním projevu tvrdil, že viceprezidentovi svěří jen část svých pravomocí a že si prezidentský úřad hodlá podržet až do řádných zářijových voleb. Vojenská rada se podle egyptských médií chystá rozpustit vládu a pozastavit činnost parlamentu. Vládnout chce ve spolupráci s hlavou ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám