Hlavní obsah

V klášteře tibetského představeného našli téměř milión dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dharamsála

Indická policie objevila v klášteře na severu země, kde žijí exiloví tibetští buddhističtí představení, peníze v různých měnách v hodnotě téměř milión dolarů (bezmála 17,7 miliónu korun), informovala agentura AFP. V klášteře žil karmapa, vůdce jedné ze čtyř buddhistických škol a muž zmiňovaný jako možný nástupce nejvyššího tibetského duchovního dalajlámy.

Foto: Profimedia.cz

Sedmnáctý Gyalwa Karmapa

Článek

„Mělo by se to vyšetřit. Karmapa je důležitý láma,“ reagoval na zjištění v neděli dalajláma z Bangalore. Dodal ale, že peníze mohou pocházet z peněžitých darů.

„Karmapa má spoustu příznivců z různých zemí včetně Číny,“ uvedl. To tvrdí i karmapa, jenž ovšem přiznává letité nedbalé vedení účetnictví.

Hotovost byla ve dvou desítkách světových měn, nejčastěji v amerických dolarech, čínských juänech, hongkongských dolarech a indických rupiích. Podle některých indických médií jsou vysoké částky důkazem, že karmapu mezi exilové vůdce nastrčili Číňané, aby zakládal pročínské kláštery. Karmapa to odmítá.

Karmapa je třetím nejvyšším mužem v tibetské buddhistické hierarchii, je považován za nejdéle vědomě se zrozujícího lámu a bývá označován jako živý buddha. Pětadvacetiletý karmapa vyrostl v Tibetu, odkud Číňanům v roce 1999 uprchl do Indie. Britský list The Times v souvislosti s myšlenkami na změnu tradice kvůli čínské přítomnosti v Tibetu a jmenování dalajlámova nástupce už za jeho života napsal, že by jím mohl být právě karmapa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám