Hlavní obsah

Další nálet bezpilotních letadel na Pákistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Při pátečním náletu bezpilotních letadel na kmenová území na severozápadě Pákistánu zahynulo podle různých zdrojů čtyři až šest radikálů. Zdroje pákistánské rozvědky oznámily, že letoun odpálil čtyři rakety na automobil, v němž jeli ozbrojenci. Další dvě rakety zasáhly úkryt radikálů v Data Chál.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Reaper

Článek

Údery stroji Reaper byly podniknuty na území Severního Vazíristánu, který je baštou bojovníků Al-Káidy, pákistánské i afghánské odnože Tálibánu, a odkud teroristé útočí na cíle v sousedním Afghánistánu i v Pákistánu.

Podle CNN se jedná už o čtvrtý podobný útok během letoška. V sobotu tři bezpilotní letadla zabila 17 lidí.

Loni provedla americká bezpilotní letadla 111 útoků na Pákistán. [celá zpráva]

Americké vedení se k náletům veřejně nehlásí, v soukromí ale připouští, že při nich bylo zabito množství vzbouřených islamistů včetně významných vůdců radikálních hnutí. Podle kritiků však při nich přicházejí o život i nevinní civilisté, což často vede k tomu, že místní obyvatelé podporují povstalce.

Pákistánská vláda odsuzuje tyto útoky jako porušení svrchovanosti Pákistánu, předpokládá se však, že neoficiálně je podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám