Hlavní obsah

Čína odsoudila ujgurského novináře k doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Novinář ujgurského původu Memetjan Abdulla, který psal o loňských krvavých střetech mezi Ujgury a většinovými Číňany ve městě Urumči, dostal u čínského soudu doživotí. O rozsudku informoval Světový ujgurský kongres. Podle AP byl verdikt vynesen už v dubnu, ale na veřejnost se dostal až nyní. Soud podle AP o případu neví.

Foto: Nir Elias, Reuters

Nasazení čínští vojáci v Urumči

Článek

Třiatřicetiletý Memetjan Abdulla pracoval pro čínský rozhlas. V procesu za zavřenými dveřmi byl obviněn z podněcování nepokojů, při nichž bylo zabito kolem 200 lidí, napsala AP s odvoláním na zmíněný zdroj.

V souvislosti s nepokoji v Urumči byly odsouzeny desítky lidí, většinou Ujgurů. Několik jich dostalo trest smrti. Z podnícení násilností Čína obvinila exulantské ujgurské organizace.

Urumči je centrem západočínské provincie Sin-Ťiang, kde žije devět miliónů Ujgurů. Ujgurové jsou muslimové, jazykově a etnicky jsou spřízněni s Turky. Stěžují si, že Peking diskriminuje jejich náboženství a podporuje přistěhovalectví většinového čínského etnika Chanů do Sin-ťiangu, aby ujgurskou menšinu postupně zadusil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám