Hlavní obsah

Pobřeží slonoviny hrozí občanská válka, varuje OSN

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abidžan
Aktualizováno

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun varoval, že po sporných prezidentských volbách existuje reálné nebezpeční opětovného propuknutí občanské války na Pobřeží slonoviny. Poražený prezident Laurent Gbagbo nemíjí opustit funkci a vyzval k odchodu mírové sbory OSN. Do země již proudí jím najmutí žoldnéři, uvedl podle BBC.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Gbagbovi vojáci v ulicích Abidžanu

Článek

Pan Ki-mun s odkazem na zdroje z mise OSN uvedl, že Gbagbem „byli rekrutování žoldnéři včetně bývalých bojovníků z Libérie, aby útočili na určité skupiny populace.“

Dosavadní prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo, který nechce uznat porážku ve volbách, to v televizi popřel: „Nechci, aby byla prolita další krev. Nechci žádnou válku.“ Podle OSN při povolebních nepokojích zahynulo 50 lidí.

Foto: Thierry Gouegnon, Reuters

Síly OSN v Abidžanu

Gbagbo přitom už vyzval o víkendu mírové síly OSN a francouzské modré přilby, aby "neprodleně" opustily zemi. Pokud to neudělají, budou považovány za vzbouřence. V zemi je jich na 10 000. Gbagbovy síly narušují akce modrých přileb a blokují 800 jejich příslušníků, kteří chrání vítěze voleb Alassaneho Ouattaru v abidžanském hotelu Golf.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Vojáci v ulicích Abidžanu

Pan Ki-mun k situaci v zemi v úterý řekl: „Obávám se, že přerušení dodávek základních životních potřeb pro misi a do hotelu Golf vystaví naše mírové sbory v následujících dnech kritické situaci. Vyzývám členské země, které jsou v pozici, že to mohou udělat, aby se připravily misi podpořit.“

Pan Ki-mun dodal, že jakýkoli pokus vyhladovět účastníky mise OSN nebude tolerován: "Ti, kdo se dopustí takových činů, nebo budou ubližovat civilistům, ponesou za to odpovědnost v plném rozsahu podle národních i mezinárodních zákonů o lidských právech.“

Odjíždějí cizinci

Vážnost situace dokumentuje postup Nigérie, Francie a Německa. Francouzská vláda doporučila všem Francouzům, jimž to jejich situace dovoluje, aby dočasně odjeli z Pobřeží slonoviny, než se v zemi situace normalizuje. Stejné doporučení vydal Berlín.

Nigérie dokonce evakuovala z Abidžanu rodiny diplomatů kvůli rostoucímu násilí. Byly převezeny do ghanské metropole Akkry. Zastupitelský úřad zůstává otevřen, ale jen pro základní služby, oznámila agentura AFP.

Gbagbo nechce odstoupit

Gbagbo poprvé od voleb vystoupil ve státní televizi a opět se prohlásil za vítěze voleb, i když volební komise prohlásila za vítěze jeho rivala. „Já jsem vyhrál volby s 51,45 procenty hlasů. Já jsem prezident Republiky Pobřeží slonoviny. Děkují obyvatelům, že mi dál věří.“

Ouattarovi nabídl, že může z hotelu Golf kdykoli odejít a „jít kam chce“.

Současně požádal mezinárodní společenství, aby vytvořilo vyhodnocovací komisi, která by měla za cíl objektivně analyzovat fakta a volební proces.

Foto: Reuters

Gbagbovi vojáci střeží mítink jeho příznivců

Ouattara Gbagbovi nevěří

Ouattara varoval mezinárodní společenství, že Gbagbo, který pod tlakem sankcí EU a USA souhlasil s tím, aby výsledky a průběh sporných listopadových voleb prověřila mezinárodní komise, jedná se světem lstivě, píše ČTK.

Foto: Reuters

Ouattarovi milicionáři ošetřují zraněného kolegu.

"Nevěřím, že bychom mohli odejít zítra z hotelu, protože Laurent Gbagbo má tři tisíce vojáků, kteří řádí v ulicích města. Máme problémy s bezpečností," řekla Ouattarova mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám