Hlavní obsah

V KLDR zemřel jeden z vůdců tamního režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Jeden z vůdců Severní Koreje, 82letý Čo Mjong-rok, zemřel. Informaci přinesla severokorejská oficiální agentura KCNA. Čo Mjong-rok působil jako první místopředseda Komise národní obrany, která řídí armádu, a byl dlouholetým důvěrníkem jejího předsedy a vůdce KLDR Kim Čong-ila.

Článek

Jako muž číslo dvě uzavřeného asijského státu se Čo Mjong-rok před deseti lety účastnil historické návštěvy Spojených států, během níž se sešel s tehdejším americkým prezidentem Billem Clintonem. Později přislíbil někdejší americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové, že Severní Korea podnikne kroky k zásadnímu zlepšení vztahů.

Čo Mjong-rok zemřel na následky srdeční choroby, uvedla KCNA. Státní pohřeb se má konat ve středu. Jak poznamenala agentura AP, v mocenské hierarchii komunistického státu byl Čo Mjong-rok nejvýše postaveným činitelem, který kdy navštívil Washington.

Napětí mezi oběma zeměmi vyvolává mimo jiné severokorejský jaderný zbrojní program. KLDR před dvěma lety ukončila mezinárodní jednání o denuklearizaci Korejského poloostrova a odmítá plnit téměř všechny dříve přijaté dohody týkající se omezení jejího nukleárního zbrojního programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám