Hlavní obsah

Čínský premiér slíbil demokratické změny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský premiér Wen Ťia-pao v rozhovoru pro americkou televizi CNN řekl, že bude ve své zemi usilovat o politickou reformu směřující k větší demokracii a svobodě. Odmítl, že by v Číně dosud panovala názorová cenzura.

Foto: John Kolesidis , Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

„Domnívám se, že stejně jako já věří všichni Číňané v ustavičný pokrok Číny a že potřeba a touha po demokracii a svobodě je neodolatelná. Doufám, že tento postupný pokrok Číny budete pozvolna schopni vidět. Navzdory některým překážkám budu v rámci svých schopností pokračovat v politické přestavbě,“ řekl Wen.

„Věřím, že svoboda slova je nepostradatelná v jakékoliv zemi, ať v zemi, která se rozvíjí, anebo v zemi, která se stala silnou,“ doplnil premiér s tím, že v Číně mají kritici prostor vyjádřit nesouhlasit s vládou. Uvedl, že sám na internetu často viděl názory, které ostře úřady kritizovaly.

Je to již potřetí za několik týdnů, co Wen promluvil o politické reformě. Na začátku září prohlásil, že bez ní plody reformované ekonomiky přijdou vniveč a cíl modernizovat zemi nebude naplněn. Vyzval též k uvolnění přílišné politické kontroly v rukou komunistické strany, která v zemi vládne bez opozice od roku 1949.

Reklama

Výběr článků

Načítám