Hlavní obsah

Policistům a novinářům hrozí kvůli zpackanému osvobozování rukojmí soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínská ministryně spravedlnosti Leila de Lima ve čtvrtek oznámila, že v souvislosti s nedávným policejním zásahem proti únosci autobusu, při němž zemřelo osm rukojmí, doporučí obvinění deseti osob. Jsou mezi nimi policisté a novináři.

Článek

Ministryně už minulý týden uvedla, že některé turisty z Hongkongu, které 23. srpna několik hodin držel bývalý policista, mohli zastřelit zasahující policisté, což prý ale nově vyvracejí svědectví přeživších, i když vyšetřování ještě není u konce.

Zákrok přinášela televize v přímém přenosu. Únosce některé ze zadržovaných propustil a s vyjednavači hovořil. Požadoval návrat k policii, jejíž řady musel opustit kvůli obviněním z podvodů a obchodu s narkotiky. Po několika hodinách však začal střílet a policisté vzali autobus útokem.

Pohřeb útočníka navíc způsobil diplomatickou roztržku s Čínou, když měla být mužova rakev zabalena ve filipínské státní vlajce. Čína to odmítala, jelikož většina rukojmích byla z čínského Hongkongu a považovala to tedy za neúctu k obětem. Filipíny tedy od balení rakve do své vlajky upustily.

Ministryně spravedlnosti nespecifikovala, z čeho budou jednotliví lidé obviněni. „Doporučení se zakládají na hodnocení uskutečněných i neuskutečněných kroků, chyb, přehmatů, nedbalosti a nekompetentnosti,“ uvedla pouze. Zprávu pětičlenného vyšetřovacího výboru má předat prezidentovi Benignovi Aquinovi III. v pátek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám