Hlavní obsah

Sebevraždy potápějí japonskou ekonomiku, připravují ji o miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská vláda ve středu zveřejnila studii, podle níž loni deprese a sebevraždy připravily japonskou ekonomiku o 32 miliard dolarů. Čísla shrnují náklady na ošetření i odhadované ztráty příjmů v hospodářství. Za poslední rok si v Japonsku vzalo životy přes 32 000 lidí, uvádí BBC.

Foto: Issei Kato, Reuters

Japonský premiér Naoto Kan vnímá vysoký počet sebevražd jako velký problém vyžadující řešení.

Článek

Nyní poprvé ale vláda zveřejnila, jaké dopady mají sebevraždy na ekonomiku Japonska. Studie uvádí, že 26 500 lidí ve věku od 15 do 69, kteří si v roce 2009 vzali život, mohlo vydělat celkem 1,9 biliónu jenů (437 miliard korun).

Japonský premiér Naoto Kan uvedl, že vysoký počet sebevražd v zemi ukazuje na nedostatky ve společnosti, kde lidé strádají ekonomicky i citově. Zmínil, že loni k tomu přispěla i ekonomická krize. „Existuje mnoho příčin sebevražd. Snížení jejich počtu je jednou z cest, jak vybudovat společnost s minimální úrovní nespokojenosti.“

Vysoký počet sebevražd přestavuje v Japonsku dlouhodobý problém. „Skutečnost, že počet sebevražd přesáhl 30 000 každý rok v poslední dekádě, ukazuje, že se tomuto problému musí věnovat celý národ,“ sdělilo ministerstvo zdraví a práce.

„Doufáme, že studie povede k posílení prevence,“ dodal úřad s tím, že od pátku poběží v televizi spot s ligovým fotbalistou upozorňujícím na tento problém.

Základní potíží je, že starší Japonci vnímají duševní nemoc jako stigma a nejdou se s ní léčit. Zatímco v USA a v Evropě se využívá psychoterapie a psychoanalýza, japonští lékaři sahají jen k medikaci jako k jedinému řešení, píše BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám