Hlavní obsah

Sesuvy půdy v Číně mají přes 1100 obětí, bahno uvěznilo stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Už přes 1100 obětí si vyžádaly masivní sesuvy půdy, které postihly odlehlé oblasti Kan-su na severozápadě Číny. Postižena je po deštích i provincie S´čchuan, kde zahynulo pět lidí a 500 osob bahno uvěznilo v odříznutém městě Mian-ču, uvádí BBC a ČTK.

Foto: Aly Song, Reuters

Záběr na bahnem zpustošený střed města Čou-čchü

Článek

Nejvíce postižena je Tibeťany obývaná provincie Kan-su. Podmáčená půda zavalila část města Čou-čchü a zablokovala tok řeky Paj-lung, která se vylila ze břehů a dokonala zkázu. Právě odtamtud je hlášeno přes 1100 obětí, neboť proud bahna a kamení zničil 300 obytných domů a dalších 700 vážně poškodil. V oblasti je 3000 domů zcela zatopeno, silnice jsou nesjízdné a vázne dodávka elektřiny. [celá zpráva]

Z postižené oblasti bylo podle čínského tisku evakuováno na 45 000 lidí. Tisíce obyvatel byly evakuovány také v S´čchuanu.

Další sesuvy půdy zablokovaly i silnici, po které se přinášela nutná pomoc a zase zablokovaly řeku Paj-ling. její hladina stoupla o tři metry, takže byly zaplaveny stany pro lidi, co ztratili střechu nad hlavou.

Oblast Kan-su a S´čchuanu je považovaná za nebezpečnou, neboť oblast postihlo v roce 2008 zemětřesení a od té doby hrozí mohutné sesuvy půdy. Současná sucha riziko zvýšila.

Situaci navíc zhoršuje nelegální těžba dřeva. Ta je sice zakázána už dvanáct let, přesto se v ní načerno pokračuje, protože oblast je mimořádně chudá. A snaha o rychlý ekonomický rozvoj zaostalých oblastí vede k zanedbávání ekologických aspektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám