Hlavní obsah

Japonská ministryně přihlížela popravám, chce zrušit trest smrti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V Japonsku ve středu pověsili dva muže odsouzené k trestu smrti za vraždy. Jsou to první letošní popravy a první exekuce provedené po nástupu nové vlády z dříve opoziční Demokratické strany. Její ministryně spravedlnosti Keiko Čibová, která popravám přihlížela, uvedla, že chce obnovit diskusi o tom, zda nadále uplatňovat hrdelní trest. Je proti němu.

Článek

„Na vlastní oči vidět popravu mě vedlo k tomu, abych do hloubky uvažovala o trestu smrti,“ řekla na konferenci ministryně podle AP.

Vláda premiéra Naota Kana, která nastoupila letos v červnu, nevyhlásila moratorium na výkon trestu smrti. Až do dneška ale ministryně spravedlnosti Keiko Čibová, která musí rozkaz k popravě podepsat, nepovolila žádnou popravu. Středečním byla přítomna a po jejich vykonání řekla, že chce novou studii o významu hrdelního trestu. Sama byla dříve aktivní ve skupině odmítající absolutní trest. I po nástupu opozice k moci v září 2009 měla výhrady k tomuto trestu.

Devětapadesátiletý Kazuo Šinozava byl podle ČTK popraven za vraždu šesti žen. V roce 2000 zapálil zlatnictví, v němž ženy uhořely.

Druhý odsouzený, 33letý Hidenori Ogata, ubodal v roce 2003 k smrti jednoho muže a ženu.

V Japonsku čeká na popravu v celách smrti 107 osob, uvedla ministryně. Popravy se v zemi provádějí v tajnosti a předem se o nich neinformuje. Rozhodně toto chce Čibová změnit. Může to ale být jen krok na cestě k zákazu hrdelního trestu.

Japonsko je spolu se Spojenými státy jednou z mála průmyslově rozvinutých zemí, kde se ještě vykonává trest smrti. Proti němu se bouří jen málo lidí, ale země je kritizovaná skupinami hájícími lidská práva, jako je Amnesty International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám