Hlavní obsah

V Kambodži odsoudili brutálního šéfa věznice na 35 let

Phnompenh

U mezinárodního soudního tribunálu v kambodžské metropoli Phnompenhu byl odsouzen na 35 let do vězení bývalý vysoký představitel režimu Rudých Khmérů. Odsouzen byl velitel neblaze proslulé kambodžské věznice S-21 Kang Kek Ieu, známý jako Duch (čteno dyš). Soudce ho označil za válečného zločince.

Článek

Sedmašedesátiletý muž si odsedí 30 let, protože soud zároveň shledal, že byl armádou pět let nezákonně zadržován.

Duch byl shledán vinným z účasti na vraždách a mučení a ze zločinů proti lidskosti.

Za vlády Rudých Khmerů bylo Kambodži v druhé polovině 70. let minulého století zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru nejméně 1,7 miliónu lidí.

Duch vinu přiznal a omluvil se, hájil se tím, že nebyl vysokým představitelem režimu. Ve věznici Toul Sleng (S-21), kterou vedl, bylo vězněno 16 000 lidí označených jako nepřátelé státu, 12 000 z nich tam zemřelo, většinou na následky mučení nebo hlady. Jen tři přeživší jsou dosud naživu.

Soudce Nil Nonn řekl, že bývalý učitel matematiky Duch je válečný zločinec. Nejsou prý ale k dispozici dostatečné důkazy o tom, že Duch sám mučil své oběti.  "Zkoušel jsem přežít ze dne na den a tohle se stalo. Ano. Můžete říci, že jsem zbabělec," uvedl podle BBC při své listopadové obhajobě, kdy uváděl, že jen plnil rozkazy a nevzepřel se jim.

Duch byl první představitel režimu Rudých Khmérů, o němž rozhodoval tribunál OSN pro Kambodžu, ustavený k trestnímu stíhání bývalých exponentů maoistického režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám