Hlavní obsah

USA uvalily další sankce na Severní Koreu

– Soul • Aktualizováno
Novinky,

Spojené státy zavádějí další ekonomické sankce proti Severní Koreji, které mají znemožnit, aby dále financovala svoje vojenské programy. Uvedla to ve středu americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která je v Jižní Koreji a navštívila demilitarizované pásmo, píše BBC.

Foto: Reuters

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a americký ministr Obrany v Pchanmundžonu v demilitarizovaném pásmu, kde bylo podepsáno v roce 1953 příměří mezi Korejemi.

Článek

V Soulu uvedla, že sankce by měly hlavně zabránit Pchjongjangu, aby obchodoval se zbraněmi a dovážel drahé zboží. Také má napomoci zabránění šíření jaderných technologií a odradit severokorejský režim od dalších provokativních akcí.

Důvodem je potopení jihokorejské fregaty Čchonan, které je připisováno KLDR, i když ta to popírá. [celá zpráva]

Sankce podle ní nemají postihnout lid KLDR, ale „škodlivé priority její vlády“.

"Sever stagnuje v izolaci a nedostatku. A jak jsme viděli s potopením (lodě) Čchonan, je nadále nepředvídatelný a někdy se chová provokativně," dodal americký ministr obrany Robert Gates k rozšíření sankcí, uvádí ČTK.

Washington a Soul v prohlášení zároveň Severokorejce varovaly před "vážnými následky", které by měl jakýkoli další "agresivní akt" a "nezodpovědný čin".

Reklama

Výběr článků

Načítám