Hlavní obsah

Čína může mít do poloviny století armádu 350 miliónů migrujících dělníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Počet migrujících dělníků v Číně v roce 2009 dosáhl zatím rekordních 211 miliónů a bude dál stoupat. Do roku 2050 by jich mohlo být až 350 miliónů, uvedla to agentura Nová Čína.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

„Kolosální populace mobilních dělníků se téměř stala třetí jednotkou vedle venkovského a městského obyvatelstva,“ uvedl ředitel sociologických studií na pekingské univerzitě Renmin Čaj Čen-wu.

Je ale možné, že trend přibývání migrujících dělníků bude pomalejší, což se projevuje už nyní. V současnosti jejich řady narůstají každoročně o šest miliónů. V polovině století by to měly být „pouze“ tři milióny každý rok.

Migrující dělníci přitom nemají v čínských velkoměstech, kam přišli za prací, stejná práva jako ostatní. Mimo jiné se jim nedostává pojištění.

Zprávu zveřejnila státní komise pro obyvatelstvo a rodinné plánování. Je to vůbec první dokument svého druhu publikovaný vládou. Od nynějška má být vydáván každoročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám