Hlavní obsah

Nemoc špinavých rukou zabila letos v Číně přes 550 lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Téměř milión lidí se v Číně od začátku roku nakazil enterovirem 71 a vyvolal u nich chorobu označovanou jako HFMD. Už 537 z nich zemřelo, uvedla v pátek agentura Nová Čína a list China Daily. Dalších 15 501 nakažených je v kritickém stavu.

Článek

Epidemie, která Čínu postihuje každý rok v teplých jarních a letních měsících, v současnosti vrcholí. Zuří především ve venkovských oblastech, kde lidé často žijí v neodpovídajících hygienických podmínkách. Právě z nich pochází 71 procent případů. Většina případů ale bývá mírná a například děti se z infekce rychle zotaví.

Letos je však epidemie mimořádně silná a trápí i Hongkong, kde musely být zavřeny dvě školy. Zatímco loni zemřelo 186 nakažených, letos je to dvaapůlkrát více. Nakaženo je 987 779 osob.

HFMD (z anglického hand-foot-mouth-disease) je poměrně běžná dětská choroba, kterou způsobuje enterovirus 71 (EV71) blízký viru obrny. Šíří se při nedodržování základních hygienických návyků. Projevuje se teplotou, vředy a puchýřky v ústní dutině a vyrážkami na různých částech těla. Některé případy mohou být provázeny až smrtelným otokem mozku, zvláště pokud se léčba zahájí pozdě, zmiňuje ČTK.

Proti nemoci zatím neexistuje očkování, je však léčitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám