Hlavní obsah

Klíčového svědka největšího politického masakru na Filipínách zastřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Klíčový svědek loňského politicky motivovaného masakru na Filipínách byl zastřelen, uvedl ve čtvrtek prokurátor podle BBC. Suwaib Upham byl jedním z najatých vrahů, který se podílel na likvidaci politického protivníka a novinářů a slíbil, že bude svědčit proti lidem, co ho najali. Při masakru v Maguindanau bylo zabilo 57 lidí.

Foto: Eric de Castro, Reuters

Oběti měly svázané ruce.

Článek

Upham souhlasil, že bude svědčit proti rodině Apatuanů, která nařídila zlikvidovat své protivníky. Žádal o ochranu, ale té se nedočkal.

Upham přiznal, že byl členem soukromé armády rodiny Ampatuanů a jedním ze sedmi střelců na místě. Byl schopen přesně označit, kdo koho pozabíjel a jak brutální byl masakr. Bylo při něm zabito i několik desítek novinářů. [celá zpráva]

V oblasti pak bylo zavedeno stanné právo. [celá zpráva]

Podle advokáta části pozůstalých Harryho Roqua byl Upham nejdůležitějším svědkem. BBC sdělil, že jeho smrt byla velkou ranou a představuje strašlivý vzkaz pro další svědky, co je může potkat.

Filipínské úřady obvinily 196 lidí v souvislosti s listopadovým masakrem 57 lidí v provincii Maguindanao na jihu země. Je mezi nimi i bývalý guvernér provincie a prezidentčin spojenec Andal Ampatuan. Jedná se o vůbec nejhorší projev politického násilí v zemi. [celá zpráva]

Klan Ampatuanů navázaný na bývalou prezidentku Glorii Arroyovou de facto ovládal Maguindanao.

Reklama

Výběr článků

Načítám