Hlavní obsah

V Austrálii plánují odstřel 2000 klokanů, ochranáři protestují

– Canberra

Australské úřady plánují odstřel až 2000 klokanů žijících v oblasti hlavního města Canberra. Pronikají do města, kde způsobují chaos v dopravě, a dokonce odváží i do domů. Mnoho Australanů přesto rozhodnutí pobouřilo, napsal server aolnews.com.

Článek

Úřady uvedly, že v minulých letech se klokani kvůli suchu stahovali blíž k městskému centru, dostali se dokonce do lidských obydlí a způsobili chaos v dopravě. Navíc zvířata spásají velké množství trávy, a tím ohrožují rostlinné i živočišné druhy.

Na území hlavního města bylo uzavřelo osm parků a přírodních rezervací. Tým střelců byl pověřen, aby během nadcházejících šesti týdnů začal se střílením klokanů.

Australská společnost na ochranu klokanů podle listu The Canberra Times uvedla, že se pokusí odstřelu zabránit. Nejsou totiž podle ní žádné vědecké doklady, že by klokani ohrožovali životní prostředí ve městě.

"Klokani tvoří důležitou součást australské přírody a žijí s ní v harmonickém souladu již asi 16 miliónů let," uvedla Nikki Sutterbyová ze společnosti. Zdůraznila, že ve skutečnosti může být počet mrtvých zvířat vyšší. Pokud budou zabity samice, zahynou i mláďata v jejich vaku. "Z mnoha klokánků se stanou sirotci. Je to brutální, nevyplýtvají dokonce navíc ani žádné náboje. Na každou zabitou klokaní samici je tak přesnější počítat dva mrtvé klokany.“

V roce 2008 bylo v Austrálii podle aolnews.com odstřeleno 600 klokanů, následné rozsáhlé protestní demonstrace přitáhly světovou pozornost. Toho se chce prý nyní lokální vláda vyvarovat a nesdělila proto přesné datum odstřelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám