Hlavní obsah

Zambie nedostane kvůli korupci peníze na boj s AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zambie nedostane od Globálního fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií přislíbených 300 miliónů dolarů. Důvodem je podezření na korupci na zambijském ministerstvu zdravotnictví provázející udílení grantů.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce nakažených virem HIV žije v subsaharské Africe.

Článek

Zambie již přišla kvůli korupci o zdravotnickou pomoc ze Švédka a Nizozemska, které chtěly loni poskytnout zemi 30 miliónů dolarů, protože peníze mizely v kapsách ministerských úředníků. Z téhož důvodu zablokovala Evropská unie podporu na budování silnic v zemi.

„Národní úřady neposkytly ujištění, že podniknou adekvátní akce proti zpronevěrám,“ uvedl fond. Peníze by měly být poskytnuty přímo organizacím zajišťujícím pomoc, a ne ministerstvu. Přesto je rozhodnutí považováno za velkou ránu zemi, která na pomoci závisí a jež je silně postižena AIDS.

Před pěti lety fond postupoval stejně v Ugandě.

Fond přitom od roku 2002, kdy jej založil generální tajemník OSN Kofi Annan, poskytl na pomoc v boji s AIDS, malárií a tuberkulózou 19 miliard dolarů. Dosáhl přitom značných úspěchů, i když v zemích subsaharské Afriky panuje značná korupce. Zambie však ignorovala výzvu, že má proti korupci zasáhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám