Hlavní obsah

Barmský režim usiluje o jadernou zbraň, potvrdil zběh

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Vládnoucí barmská junta vyvíjí tajný nukleární program s cílem vyrobit jadernou bombu. Vyplývá to z pětiletého vyšetřování opoziční organizace Demokratický hlas Barmy (DVB) se sídlem v Norsku, která získala informace od muže, který z barmské armády dezertoval.

Článek

Sai Thein Win je inženýr, který studoval v Rusku raketové technologie. Z armády zběhl poté, co pracoval v zařízeních postavených k vývoji zbraní hromadného ničení. „Barma dává dohromady části jaderného programu, zvláště buduje reaktor na výrobu plutonia a plánuje obohacování uranu,“ uvedl s odkazem na informace od Wina spoluautor studie a bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Robert Kelley.

Win nedávno z Barmy utekl do Thajska. Poskytl fotografie a dokumenty o dvou továrnách vybavených evropskými stroji k výrobě prototypů raket a nukleárního zařízení.

Podle DVB se zařízení z Evropy do Barmy dostalo přes dvě firmy v Singapuru. Režim ovšem nemá k dispozici veškeré potřebné vybavení a podle Kelleyho má k výrobě jaderné zbraně daleko.

O ambicích Barmy tento týden informoval i britský deník The Guardian, který citoval tajnou zprávu OSN, podle níž jaderné technologie vyváží Severní Korea. Využívá k tomu firmy působící v zahraničí i kriminální sítě. Odběratelem má být kromě Barmy Írán a Sýrie. [celá zpráva]

Podle agentury AFP Barma počátkem roku odsoudila k trestu smrti bývalého vojenského důstojníka a činitele ministerstva zahraničí za to, že umožnili únik informací o cestě třetího nejvyššího muže barmského režimu do Severní Koreje. [celá zpráva]

Chudá Barma patří k nejizolovanějším zemím světa. Vojenská junta jí vládne od roku 1962. Její nejvyšší představitel Than Šwei je u moci od roku 1992.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám