Hlavní obsah

Premiéři se střídají v Japonsku jako na běžícím pásu, novým je Naoto Kan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Poslanecká sněmovna japonského parlamentu zvolila v pátek novým premiérem šéfa Demokratické strany Japonska (DPJ) Naota Kana. Ten byl krátce předtím zvolen do čela strany poté, co ve středu rezignoval jeho předchůdce v obou funkcích Jukio Hatojama. Ještě před volbou nového premiéra odstoupil celý Hatojamův kabinet.

Článek

Kanovo zvolení do čela vlády bylo bez problémů, protože jeho strana má v dolní komoře parlamentu většinové postavení.

O Kanovi bude ještě hlasovat horní komora parlamentu, ale jde spíše o formální krok, jelikož dolní sněmovna může v případě potřeby její rozhodnutí zvrátit.

"Mým úkolem je obnovit zemi," prohlásil Naoto Kan v projevu po svém zvolení. "Budu posunovat Japonsko z deflace prostřednictvím širokých opatření vlády a Japonské banky," přičemž bude zapotřebí větší spolupráce s centrální bankou, řekl novopečený premiér. Jeho vláda se bude muset vypořádat s problémy finančními i politickými, Kan je ale připraven podněcovat i ekonomický růst.

Bývalý ministr financí Kan se chystá i na daňové reformy a zvýšení daní, aby zajistil systém sociálního zabezpečení pro stárnoucí populaci. Experti doufají, že podnikne potřebné ekonomické změny.

Premiéři se střídají v Japonsku rychle

Kan je již šestým ministerským předsedou Japonska za poslední čtyři roky. Kan sestaví nový kabinet, ale zřejmě se v něm objeví i staré tváře, post ministra zahraničí si i v nové vládě zřejmě zachová Kacuja Okada.

Hatojama rezignoval kvůli nesplněným předvolebním slibům o odsunutí americké vojenské základny z ostrova Okinawa a skandálu ohledně financování politických stran.

Slib zrušit americkou základnu Futenma na Okinawě loni v srpnu pomohl drtivému vítězství Demokratické strany Japonska nad liberálními demokraty, kteří s malinkou přestávkou v půlce devadesátých let vládli v Japonsku celé půlstoletí.

K jejich pádu přispěly hospodářské obtíže, rekordní nezaměstnanost, ekonomický propad a zadlužování, ale také skandál s financováním stran a mrtvými dušemi v nich. K pádu přispěl i mimořádně neoblíbený premiér Taro Aso, čtvrtý premiér liberálních demokratů v jednom volebním období. Je však nutno podotknout, že většina japonských premiérů byla v posledních letech u veřejnosti mimořádně neoblíbena a pokud náhodou byl některý oblíben, o přízeň záhy přišel.

Reklama

Výběr článků

Načítám