Hlavní obsah

Jihokorejský jeřáb vyzvedl druhou část potopené korvety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea v sobotu vyzvedla druhou část své válečné lodě, která se zhruba před měsícem potopila poblíž sporných námořních hranic se Severní Koreou ve Žlutém moři. Trosky budou dopraveny na základnu jižně od Soulu, kde již je příď lodi. Tým mezinárodních expertů pak loď podrobně prozkoumá, aby zjistil příčinu katastrofy. Oznámila to v sobtou agentura AP.

Článek

Jihokorejská korveta Čchonan o výtlaku 1200 tun a 104 muži posádky se potopila v pátek 26. března po výbuchu na zádi lodi. Při incidentu, při němž se loď rozlomila na dvě části, bylo zabito nejméně 30 námořníků a asi osm se jich stále pohřešuje. [celá zpráva]

Jihokorejská agentura Jonhap ve čtvrtek napsala, že armáda má za to, že za potopením její válečné lodě poblíž sporných námořních hranic se Severní Koreou bylo bylo torpédo vypálené ze severokorejské ponorky. Soudí tak na základě zpráv výzvědných služeb získaných společně se Spojenými státy.

Incident patří k nejhorším, jaký se mezi znesvářenými zeměmi stal od konce korejské války v letech 1950 až 1953. Pchjongjang jakékoli zavinění odmítá, ale ani Soul oficiálně Severokorejce z ničeho neobvinil. Zdůraznil ale, že všechny možnosti budou při vyšetřování tragédie posouzeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám