Hlavní obsah

Vůdce thajských demonstrantů utekl oknem před policií

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Thajská policie v pátek zcela selhala při pokusu zadržet tři vůdce opozičních demonstrací v Bangkoku. Jeden se spustil z balkónu hotelu po laně přímo do čekajícího auta. Další dva vůdci utekli poté, co se demonstrantům podařilo zadržet tři z policistů, uvádí BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vůdce thajské opozice utekl před policisty oknem Video: Reuters

 
Článek

„Bylo to neúspěšná operace, ale budeme pokračovat v dalších,“ přiznal mluvčí vlády Panitan Vattanajagorn. Vicepremiér Suthep Thaugsuban už před nepovedeným zásahem řekl, že policie se pokusí dopadnout teroristy, jak vláda označuje demonstrující příznivce bývalého premiéra Thaksina Šinavatry oděné v červeném: „Speciální vládní tým obklíčil SC Park Hotel, kde jak víme, se ukrývají teroristé a někteří z jejich vůdců.“

Policie se v hotelu, který patří Šinavatrovi, pokusila zatknout Arismana Pongruangronga. Na tisíc demonstrantů v červených košilích však neumožnilo policistům vejít do hotelu a protestující v tradičních červených košilích svého hnutí tři dočasně zadrželi, aby si "zajistili vlastní bezpečnost".

Arisman se pak spustil po laně z balkonu hotelového pokoje a demonstranti mu pomohli nastoupit do nákladního auta, jímž odejel on i další dva předáci.

Policie byla bezmocná, protože v okolí hotelu měli demonstranti výraznou početní převahu nad muži zákona, kteří navíc nebyli ozbrojeni. Chtěli se tak vyhnout opakování situace z minulého víkendu, kde při střetech mezi policií a příznivci opozice zahynulo 23 lidí. Policie se tehdy pokusila ovládnout luxusní čtvrť v centru města, kterou rebelové okupují.

"Červené košile" podporují Šinavatru, který byl svržen při převratu v roce 2006 a žije v exilu. Nynější vládu označují za nelegální a vyzývají premiéra Apchisita Vedžadžívu k okamžitému odstoupení a vypsání předčasných voleb, což ale Vedžadžíva odmítá, i když armáda v pondělí naznačila, že demise vlády by mohla situaci vyřešit. [celá zpráva]

Opozice předtím nepřijala premiérovu nabídku vypsat volby za půl roku. Demonstrace trvají už pět týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám