Hlavní obsah

Zemětřesení v Číně si vyžádalo stovky mrtvých a tisíce zraněných

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Na čtyři sta stoupl počet obětí středečního zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály, které ve středu zasáhlo provincii Čching-chaj ležící ve střední Číně. Nejméně 8000 lidí bylo zraněno, státní televize CCTV uvádí 10 000 zraněných. Město Ťie-ku je z 85 procent zničené, uvedla agentura Nová Čína.

Článek

Vysoký představitel oblasti Ťiu-šu Chunag Li-Ming uvedl, že mrtvých je čtyři sta.

Podle Nové Číny bylo zemětřesením z 7:49 (1:49 SELČ) nejvíce postiženo právě osmdesátitisícové město Ťie-ku nacházející se poblíž epicentra ležícího na Tibetské náhorní plošině mezi Tibetem a provincií Čching-chaj.

"Mnoho lidí je pohřbeno ve spadlých domech, a je tu stále mnoho dalších, kteří jsou zraněni a byli ošetřeni v místních nemocnicích," řekl představitel Čuo-chua-sia agentuře Nová Čína. Popasl i chaos: "Ulice v Ťie-ku byly plné paniky a zraněnýcg lidí, z nichž mnozí krváceli z hlavy.  Pod troskami je také mnoho studentů, protože spadla budova odborné školy. Zraněné mohu vidět všude."

Současně varoval: "Počet obětí se bude dále zvyšovat."

Obyvatel Ťie-ku Kuo-Jang řekl listu Wall Street Yournal: "Je to nejničivější věc, kterou jsem, kdy viděl. Jsme plně zaměstnáni zachraňováním lidí v uvízlých v troskách." Podle něj se zřítily skoro všechny domy ve městě.

"Nyní stavíme stany, dopravujeme na místo kyslíkové přístroje a chystáme se poskytnout pomoc zraněným," řekl Nové Číně šéf záchranářů a dodal: "Záchranné práce ale komplikují poničené přístupové cesty na letiště."

Místním záchranářům vyrazily na pomoc týmy ze sousedních provincií.

Čuo-chua-sia zmínil i vážné potíže: "Největším problémem je, že nám chybí stany, zdravotnické vybavení, léky i zdravotníci."

Oblast je seismicky aktivní

Otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů. Po prvním otřesu oblast zasáhly ještě tři vlny následných otřesů, všechny silnější než pět stupňů Richterovy škály.

Podle amerického geologického ústavu USGS mělo zemětřesení sílu 6,9 stupňů Richterovy škály, čínské úřady vyhodnotily sílu na 7,1 stupně.

Podle čínské televize CCTV byla většina domů v postižené oblasti postavená z hlíny a dřeva, takže je otřesy smetly. "Všichni jsou na ulicích, stojí před svými domy a snaží se najít členy rodiny," popsala televizní stanice situaci na místě.

V oblasti žijí především etničtí Tibeťané.

Oblast, kde k otřesům došlo, patří mezi seizmicky aktivní regiony Číny. V provincii S'-čchuan, která s Tibetem sousedí, došlo v roce 2008 ke katastrofálnímu zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály, které si vyžádalo na 90 000 obětí, připomíná ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám