Hlavní obsah

Proti thajským demonstrantům použili vodní děla, přesto neustoupili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Desetitisíce příznivců thajské opozice se v pátek vydaly k sídlu zakázané televize PVT. Pronikly do jejího areálu. Policie proti nim použila vodní děla a slzný plyn. PVT vláda ve čtvrtek vypnula s odvoláním na výjimečný stav. Thajské úřady povolaly do ulic dalších 33 000 příslušníků pořádkových sil na potlačení masivních protestů.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajští demonstranti se pokoušejí prorazit kordon chránící televizi.

Článek

Thajská opozice na pátek plánovala masové demonstrace. Původně se měli příznivci opozice vydat na několik různých míst v Bangkoku. Poté, co vláda ve čtvrtek zakázala stanici PVT vysílat, změnili plán a všichni zamířili k jejímu sídlu.

To chrání kordon policistů a vojáků, který se demonstranti pokusili prorazit. K jejich rozehnání byla použita vodní děla a slzotvorné granáty. Demonstranti se však dokázali přeskupit a zatlačit pořádkové síly zpět. Jsou v obklíčení demonstrantů a zatlačeni k budově televize.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajská opozice pochoduje Bangkokem.

Vyrazila tak kolona aut a motocyklů a hlavně několik desítek tisíc lidí. Mířili z hlavního města Bangkoku do třicet kilometrů vzdáleného Pathum Thani, kde má zakázaná televize své sídlo.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajští demonstranti na motocyklech míří k sídlu zakázané opoziční televize.

"Všichni jdeme jedním směrem. Jdeme si pro náš Lidový kanál," řekl vůdce protestů Natavut Sajkua a dodal: "Pochodujeme tam, abychom se jich zeptali, proč uzavřeli Lidový kanál a jaké mají právo zavřít naše oči a uši. Pochodujeme za práva našeho lidu. Pochodujeme osvobodit se ze státu ovládaného armádou, získat zpět svá práva a svobodu."

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajský demonstrant u ostnatého drátu a aut chránících budovu zakázané opoziční televize.

Demonstrace pořádá opozice ze Sjednocené fronty za demokracii proti diktatuře (UDD), známější jako červené košile podle barvy svršků, které její příznivci nosí. Podporuje bývalého premiéra Šinavatru, který byl svržen při puči a je obviněn z korupce.

Čekají se střety s pořádkovými silami, protože od středy platí v Bangkoku a šesti sousedních provinciích výjimečný stav. [celá zpráva]

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajští demonstranti se pokoušejí prorazit kordon chránící televizi.

Platí i v Pathum Thani. Předáci UDD se výjimečným stavem nezatěžují. „Kam jdeme, je naše věc,“ říkají.

Proti vládě Apchisita Vedžadžívy protestují každý den už od 12. března . Požadují demisi premiéra a vypsání nových voleb.

Kromě PVT vláda také ve čtvrtek vypnula na třicet webových stránek podporujících rudé. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám