Hlavní obsah

Haiti je prokleté, po zemětřesení nyní zabíjejí povodně

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Zemětřesení na Haiti si mohlo podle nejnovějších informací vyžádat až 300 tisíc životů. Aby však byla zkáza úplná, tak nyní sužují zničené Haiti povodně, které si už vyžádaly minimálně 11 obětí. Informace přinesli státní zástupci a novináři monitorující situaci v zemi.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Silné deště plní stanový tábor Cite Soleil v Port-au-prince vodou.

Článek

"Je to tu jak v hrobě. Celé oblasti jsou kompletně zatopené, lidé museli vyšplhat na střechy svých domovů," uvedl tamější senátor Francky Exius telefonicky pro agenturu AFP.

Pět lidí zahynulo v jihozápadním regionu Gelee, nedaleko třetího největšího města Haiti Les Cayes, když se jejich vozidlo převrátilo na silnici zatopené vodou. Další tři lidé přišli o život v nedaleké vesnici Torbeck. Další tři mrtvé už dříve ohlásily agentury, čímž se počet obětí vyšplhal na 11.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ulice se po zemětřesení začínají navíc plnit vodou.

"Mnoho měst a vesnic v jižní části Haiti je zatopených. Neustávající déšť přiměl mnoho lidí opustit jejich domovy," informoval mluvčí záchranářů. Uvedl také, že 500 vězňů z trestnice v Les Cayes bylo evakuováno mírovými složkami Spojených Národů a haitskou policií. Ve vězení už bylo půl metru vody a v jiných částech města dokonce až o metr více.

Sedmdesátitisícové město Les Cayes nacházející se 160 kilometrů západně od hlavního města Port-au-prince zasáhly povodně velmi silně. Podle svědků se tam mnoho budov zhroutilo a lidé opouští město ve snaze najít bezpečnější útočiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám