Hlavní obsah

Puč v Nigeru, vojáci zadrželi prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Niamey
Aktualizováno

Prezident Nigeru Mamadou Tandja byl ve středu zadržen vojáky, uvedla ve čtvrtek BBC. Podle francouzské agentury AFP byl v zemi podniknut puč. Po poledni byla slyšet střelba od prezidentského paláce. Na ulicích hlavního města Niamey jsou tanky. Při převratu přišli o život nejméně tři vojáci a asi deset jich bylo zraněno.

Článek

Vojáci Tanju zadrželi, když se účastnil pravidelné každotýdenní schůze svého kabinetu. Podle francouzského zdroje není jeho pozice dobrá. Prezidenta budou únosci držet v armádních kasárnách mimo město.

"Ozbrojené vozy vjely do areálu paláce a začaly střílet na budovu," řekl agentuře AP jeden ze svědků. Jednotky údajně přijely z armádních kasáren nedaleko města, v jejich čele stál major Adamou Harouna.

Nigerský rozhlas večer zrušil dosavadní program a začal podobně jako při dvou převratech na konci 90. let vysílat armádní hudbu. Tu obvykle hraje do té doby, než se pučisté přihlásí o slovo.

Napětí v zemi se přiostřilo, když Tandja změnil ústavu, aby mohl být do čela země zvolen i potřetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám