Hlavní obsah

Libye přestala vydávat Evropanům víza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Brusel

Libye přestala vydávat a uznávat víza občanům Evropské unie. Opatření se týká i Čechů a ministerstvo zahraničních věcí radí, aby lidé cestu do země odložili.

Článek

"Ano, bylo přijato takové rozhodnutí: žádná víza pro Evropany kromě Velké Británie," citovala už v průběhu dne agentura Reuters jednoho z úředníků letiště v Tripolisu.

V místním tisku se tento týden spekulovalo, že Libye přestane vydávat víza občanům ze zemí schengenského prostoru kvůli diplomatické roztržce mezi Libyí a Švýcarskem, kterou vyvolalo loňské zatčení syna libyjského vůdce Hannibala Kaddáfího švýcarskou policií.

Incident se odehrál v roce 2008, přičemž Hannibal Kaddáfí byl tehdy i s ženou zadržen kvůli tomu, že měli napadnout personál jednoho ženevského hotelu, v němž pobývali.

Mezi oběma státy pak vzniklo diplomatické napětí, které trvá dosud. Prohloubilo jej i zadržení dvou švýcarských podnikatelů v létě 2008 v Libyi za údajné porušování obchodních pravidel a nezákonný pobyt v zemi.

Švýcarsko se zeměmi EU a dalšími státy tvoří tzv. Schengenský prostor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám