Hlavní obsah

Bývalý guvernér na Filipínách obviněn z masakru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínské úřady obvinily 196 lidí v souvislosti s listopadovým masakrem 57 lidí v provincii Maguindanao na jihu země. Je mezi nimi i bývalý guvernér provincie a prezidentčin spojenec Andal Ampatuan.

Článek

Masakr se stal 23. listopadu, kdy přibližně stovka ozbrojenců zaútočila na skupinu přívrženců místního kandidáta na guvernéra, Esmaela Mangudadatua. Mrtvá těla se stopami po kulkách a po bodných ranách byla nalezena ve dvou hromadných hrobech, ve kterých byla zasypána i dvě auta.

Klan Ampatuanů, který provincii Maguindanao ovládal už několik desetiletí, jakoukoli účast na masakru popírá a za jeho pachatele označuje muslimské povstalce. Podle prokuratury ale byli přímí pachatelé bezpečně identifikováni. Úřady mimo jiné odhalily tři tajná skladiště zbraní a munice Ampatuanova klanu. V jednom bylo i opancéřované vozidlo.

Mezi oběťmi masakru byla rodina Mangudadatua, ale i novináři, kteří s delegací, jež jela podat oficiální přihlášku na kandidaturu do květnových voleb, cestovali. Úterní obvinění se sešlo se začátkem kampaně před prezidentskými volbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám