Hlavní obsah

Při výbuchu u dívčí školy v Pákistánu zemřeli i tři američtí vojáci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Při explozi poblíž dívčí školy v severozápadním Pákistánu zemřelo šest lidí a mezi nimi tři američtí vojáci, příslušníci námořní pěchoty. Další dva američtí vojáci byli zraněni, potvrdilo americké velvyslanectví listu Washington Post.

Článek

Oběťmi jsou příslušníci americké námořní pěchoty, uvedla BBC. Podle stanice s armádním konvojem v okrese Dolní Dir cestovala také skupina novinářů a humanitárních pracovníků na slavnost v dívčí škole Koto. U cesty před školou explodovala nastražená nálož. Na sedm desítek lidí bylo zraněno, mezi nimi tři školačky. Střecha školy se zřítila. Mezi zraněnými jsou příslušníci bezpečnostních sil a tři novináři.

Smrt a zranění vojáků potvrdily americké úřady. Nejmenovaný pákistánský představitel sdělil, že šlo o příslušníky námořní pěchoty.

Přítomnost amerických vojáků v Pákistánu vyvolává v zemi velký odpor. Nesmějí se účasnit bojových operací, ale mohou cvičit pákistánskou armádu pro protiteroristické operace.

Z útoku je podezřelé povstalecké hnutí Tálibán. Armáda v oblasti loni vedla proti jeho jednotkám mohutnou ofenzivu. Tálibán v minulosti už několikrát útočil na dívčí školy, protože se vzděláváním žen nesouhlasí.

Nejmohutnější americké nálety

V úterý USA v oblasti Severní Vazíristán uskutečnily proti povstalcům zatím vůbec nejmohutnější vzdušný úder. Útočila desítka bezpilotních letadel, která odpálila nejméně 18 střel.

Při útoku zemřelo přinejmenším dvacet lidí, podle místních obyvatel také civilisté.

Útoky amerických bezpilotních letadel na kmenová území v Pákistánu, které si vyžádaly na 600 mrtvých, vyvolávají v zemi odpor a kritizuje je i pákistánský prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám