Hlavní obsah

Ke snižování emisí skleníkových plynů se chce zavázat 57 zemí

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pondělka, kdy vypršela lhůta ke zveřejnění národních cílů snižování emisí podle závěrů kodaňské konference, se do projektu zapojilo 57 států. Jejich emise představují 73,3 procenta světově vypouštěných skleníkových plynů, uvedl server usclimatenetworg.org.

Foto: Issei Kato , Reuters

Článek

Česká republika, ještě před třemi měsíci uvažující o možnosti snížit k roku 2020 emise proti roku 1990 o 40 %, se v rámci EU hodlá zavázat ke 20 procentnímu snížení. Unie je údajně připravena ubrat dalších 10 procent, budou-li i závazky ostatních zemí srovnatelně vysoké.

Seznam účastníků dohody s výší jejich závazků do roku 2020 měl být zveřejněn včera. Už minulý týden své přísliby zveřejnily Čína (40-45 % pokles na jednotku HDP), Brazílie (36-39 % vůči projekci bez protiopatření), Indie (20-25% proti roku 2005) a JAR (34% bez reference).

USA slibují 17 % vůči roku 2005, ale otázkou je souhlas Kongresu, Austrálie o 5-25 % vůči roku 2000, Japonsko o 25% proti roku 1990. Maledivy a několik dalších zemí se dokonce zavázaly nevypouštět již žádné skleníkové emise.

Odborníci ale poukazují na nesouměřitelnost závazků, protože zejména velcí znečišťovatelé vycházejí z referenčních roků, kdy jejich emise dosáhly vysokých úrovní. Podle předběžných propočtů navržené snížení nezabrání tomu, aby se globální teplota nezvedla o více než dva stupně, což je konsensem uznávaná hranice únosného oteplení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám