Hlavní obsah

Afghánci za rok vydali na úplatky 2,5 miliardy dolarů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v Afghánistánu za poslední rok vydali na úplatky 2,5 miliardy dolarů (45 miliard korun), tedy téměř čtvrtinu svého HDP. Vyplývá to ze zprávy Úřadu pro drogy a kriminalitu při OSN (UNODC) založené na anketě mezi téměř 8000 Afghánci.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Článek

Průzkum zjistil, že více než polovina lidí byla v uplynulých 12 měsících nucena nejméně jedenkrát uplatit úředníka. Průměrný úplatek dosahoval v přepočtu zhruba 2880 korun, přičemž průměrný roční plat je pouhých asi 7650 korun, citoval ze zprávy server BBC. 

Zjištění jsou v rozporu s výzkumem, který tato stanice společně s dalšími provedla v prosinci se závěrem, že pouze 14 procent Afghánců považuje korupci za svůj nejpalčivější problém, zatímco 34 procent se domnívá, že je to stav ekonomiky, a podle 32 procent bezpečnostní situace. [celá zpráva]

Z ankety UNODC vyplývá, že pro téměř 60 procent lidí je korupce větším problémem, než nedostatečná bezpečnost či nezaměstnanost. Každý třetí se navíc domnívá, že se úplatek stal pravidlem. V městech na korupční chování upozornila necelá desetina lidí, kteří se s ním setkali.

 V podezření jsou i mezinárodní nevládní organizace

Úplatky podle UNODC putovaly nejčastěji do rukou policie, soudců a politiků. V 56 procentech případů si o peníze řekl přímo dotyčný úředník a úplatky byly ze tří čtvrtin placeny hotově. Problém se ale týká i členů mezinárodních nevládních organizací. Více než polovina Afghánců si o nich myslí, že jsou v zemi jenom proto, aby se obohatily.

Podle ředitele UNODC Antonia Maria Costy jsou úplatky druhou daní pro lidi, kteří na světě patří mezi nejchudší. Costa varoval, že Afghánce obracejí na scestí a k obchodu s drogami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám