Hlavní obsah

Afghánci vidí svou budoucnost optimisticky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Výrazná většina Afghánců hodnotí optimističtěji směřování své země, narozdíl od loňského roku, kdy budoucnost viděla optimisticky polovina dotázaných. Vyplývá to z výročního průzkumu stanic BBC, ABC News a ARD.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Článek

Důvěru v dobrých příštích 12 měsíců nově vyjádřilo 71 procent respondentů, z nichž 68 procent podporuje přítomnost amerických vojáků v zemi. Také to je více než loni, kdy se pro Američany kladně vyjádřilo 63 procent z těch, kdo kladně hodnotili poměry. Též podpora jednotkám NATO v rámci této skupiny stoupla o tři procenta na celkových 62.

Oproti 71 procentům vidí pět procent lidí nejbližší budoucnost hůře.

Vláda má i přes rozsáhlé volební podvody z loňského roku podporu 90 procent lidí, zatímco povstalecké hnutí Tálibán pouze šesti procent. Pro dvě třetiny lidí představuje Tálibán největší nebezpečí pro zemi. V té souvislosti byla zmiňována také al-Kajda a islamisté vůbec. Americkou invazi do Afghánistánu před osmi lety hodnotí dobře nebo spíše dobře 83 procent dotázaných. Loni to bylo 69 procent.

Oproti tomu si více lidí myslí, že mezinárodní koalice ISAF se méně snaží vyhnout se civilním obětem: 43 procent si myslí, že se situace zhoršila, a pouhých 24 procent, že je lepší. To, aby spojenci ze země odešli v příštích 18 měsících, si přeje 22 procent lidí a 21 procent se domnívá, že by měli zůstat déle.

Foto: BBC, Novinky

Afghánci jsou oproti loňsku spokojenější s životními podmínkami - dostupností elektřiny, lékařské péče a zaměstnání. Zároveň ale hodnotí bezpečnostní situaci a zločinnost jako horší, i když se prý mohou pohybovat volněji.

Průzkum byl proveden ve všech 34 provinciích země a zúčastnilo se ho na 1500 Afghánců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám