Hlavní obsah

V Malajsii se slovem alláh smí opět označovat i křesťanský bůh

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Malajský nejvyšší soud ve čtvrtek zrušil vládní nařízení, že slovo alláh se smí používat jen v islámských publikacích a pouze pro označení muslimého boha Alláha. Opět se tedy tímto slovem smí označovat i křesťanský Bůh. Slovo alláh obecně znamená bůh.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejvyšší soud v Kuala Lumpuru rozhodl, že slovo alláh není spojeno výhradně s islámem a současný zákaz ministerstva vnitra je nezákonný.

Římskokatolický list Herakd nyní smí používat slova alláh, i když píší o Bohu křesťanů.

Skončila tak roční bitva mezi katolickou církví a převážně muslimskou vládou, která dospěla k závěru, že slovo alláh je zakázáno požívat v neislámských publikacích, aby nebyli muslimové zmateni.

Katolíci se bránili, že arabské slovo alláh je obecným termínem pro boha, je starší než islám a bylo používáno k označení boha i v malajštině.

Malajsie se přitom označuje ze sekulární stát, i když je islám jeho oficiálním náboženstvím. Asi šedesát procent z 25 miliónů Malajců jsou muslimové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám