Hlavní obsah

Skupina Severokorejců uprchla na jih, údajně se chce vrátit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Skupině sedmi Severokorejců se podařilo v pondělí uprchnout z KLDR přes velmi nebezpečnou oblast u západních břehů Korejského poloostrova. Podle úterních agenturních zpráv na chatrném člunu překonali hraniční mořské pásmo, kde v poslední době docházelo ke vzájemným střetům mezi loďstvy obou zemí.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Severokorejští pohraničníci

Článek

Pracovníci jihokorejské výzvědné služby přeběhlíky nyní vyslýchají, a to zejména kvůli jejich údajnému prohlášení, že se chtějí vrátit do své komunistické vlasti.

Pokud se toto jejich přání potvrdí, pak by je jihokorejské úřady předaly na sever v pohraniční vesnici Pchanmundžom. Tady společně působí jednotky OSN a Severní Korey - už od konce války z let 1950-53 kontrolují příměří, jímž konflikt skončil.

Za více než půl století od uzavření příměří z KLDR uprchlo na jih přes 16 000 lidí, naprostá většina z nich v posledních deseti letech. Hlavní uprchlickou trasou je hranice s Čínou, přes kterou jim pomáhají humanitární skupiny nebo převaděči. Jakmile se jim podaří přes třetí zemi dostat do Jižní Korey, obvykle obdrží občanství a také finanční obnos do začátků.

V oblasti sporné námořní hranice, kterou Severokorejci úspěšně překonali, se v listopadu námořnictva obou zemí dostala do přestřelky. Jihokorejské plavidlo neslo stopy po střelách a severokorejské odplulo v plamenech.

Obě země spolu v minulém desetiletí svedly dvě krvavé námořní bitvy v pohraniční oblasti, která je bohatá na hejna ryb.

Reklama

Výběr článků

Načítám