Hlavní obsah

Představitel Rudých Khmerů žádá, aby ho pustili na svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh

Vysoký představitel Rudých Khmerů a bývalý velitel neblaze proslulé věznice S-21 Kang Kek Ieu požádal v závěru svého procesu o propuštění na svobodu. Souzený, pro kterého žaloba požaduje za vraždy, zločiny proti lidskosti a válečné zločiny 40 let vězení, přitom v průběhu procesu přiznal vinu a za své činy se omlouval, uvedly tiskové agentury.

Foto: Reuters

Kang Kek Ieu, zvaný Duch

Článek

Překvapivá žádost neznamená, že svou vinu popírá. Podle agentury AP ji Kang Kek Ieu zdůvodnil tím, že pobývá již desítku let ve vazbě a že po celou dobu spolupracoval s úřady a justicí. Podle agentury AFP ale obžalovaný argumentoval tím, že nebyl vysokým představitelem polpotovského režimu a že se tedy na něj nevztahují kompetence tohoto tribunálu.

Soud se sedmašedesátiletým Kang Kek Ieuem zvaném Duch (khmerské slovo vyslovované dyš) začal letos v únoru. Žaloba ho viní, že se podílel na mučení a zavraždění asi 15 000 lidí, kteří za polpotovského režimu v letech 1975-1979 v Kambodži prošli jeho vězením.

Obžalovaný vinu i v pátek přiznal. Za své činy se omluvil, ale odmítl, že by osobně zajatce mučil nebo zabíjel. Zároveň dodal, že nebyl sám, kdo se účastnil masakrů v celkem 196 "táborech smrti". Rozsudek se očekává začátkem příštího roku.

Z pěti vysokých představitelů polpotovského totalitního režimu je Duch první, který je souzen, a je jediný, který celou dobu spolupracuje se soudem. Během hrůzovlády Rudých Khmerů v druhé polovině 70. let zahynulo v Kambodži nejméně 1,7 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám