Hlavní obsah

Námořní piráti se letos opět rekordně činili

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Počet pirátských útoků ve světě za letošek už překonal loňský rekord. Hlavní podíl na tom má opětovný nárůst útoků ve vodách východně od Somálska. Oznámil to Mezinárodní úřad pro námořní dopravu. Ve čtvrtek byly v problémovém regionu v rozmezí několika minut zaznamenány další dva útoky. Jeden pokus o únos se pirátům vydařil.

Foto: Turkish Chief of Staff/Handout, Reuters

Turečtí příslušníci mise NATO při zákroku proti pirátům v Adenském zálivu.

Článek

Pouze v mezidobí od ledna do září zaznamenal úřad 306 pirátských útoků, přičemž za dvanáct měsíců loňského roku jich bylo 293.

Střežíme oblast velikosti Spojených států s 20 policejními auty.
admirál Peter Hudson

Nejvíce se tradičně činili piráti u pobřeží Somálska, počet útoků se ve zmíněném období téměř zčtyřnásobil z předchozích 12 na 47. Dá se čekat další jejich vlna poté, co v září skončila monzunová sezóna. Za poslední dva týdny piráti unesli španělskou rybářskou loď a nákladní loď plující pod singapurskou vlajkou. Obsazení francouzských lodí a tankeru zabránilo francouzské námořnictvo. [celá zpráva]

Další tradiční neklidnou oblastí byl Adenský záliv, tam zaznamenali sto incidentů oproti 51 v předchozím roce. Nepomohlo ani dvacet válečných lodí zemí Evropské unie, USA, Turecka, Číny, Ruska či Malajsie, které se snaží obchodní lodě ochránit.

V nedávné době se ovšem útoky dály většinou v Indickém oceánu, který se vzhledem ke své rozlehlosti válečným lodím hůř hlídá. „Střežíme oblast velikosti Spojených států s 20 policejními auty,“ popsal potíže agentuře Bloomberg admirál Peter Hudson, který velí osmi lodím flotily Atalanta, kterou vyslala EU.

Ve čtvrtek evropské námořní úřady ohlásily hned dva další útoky v rozmezí několika minut. Zatímco 180 metrů dlouhou panamskou loď se pirátům u Seychel podařilo unést, pokus o obsazení ještě delší italské lodě asi 740 kilometrů východně od Mombasy jim nevyšel díky zásahu belgického námořnictva. Piráti plavidlo ostřelovali i granáty. 

Reklama

Výběr článků

Načítám