Hlavní obsah

Drtivá většina členů OSN ještě nezaplatila své členské příspěvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Téměř 90 procent členských zemí OSN ještě nezaplatilo své členské příspěvky v plné výši. Novinářům to oznámila náměstkyně generálního tajemníka světové organizace pro řízení Němka Angela Kaneové, podle níž 170 ze 192 členských zemí ještě své příspěvky dluží.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Rada bezpečnosti OSN

Článek

OSN ještě neobdržela příspěvek ani od USA, jež by měly být největšími plátci. Americký prezident Barack Obama ovšem slíbil, že jeho země počítá s platbou kolem dvou miliard dolarů. Touto částkou OSN pokryje asi čtvrtinu nákladů na všechny své mírové operace.

Mezi 22 zeměmi, které už své finanční závazky vůči OSN vyrovnaly, jsou z velkých evropských zemí jen Německo a Itálie. Svůj příspěvek z nových členských zemí Evropské unie zatím uhradilo jedině Slovensko.

Příspěvková morálka většiny členských zemí OSN je už tradičně velmi špatná, a to prakticky každý finanční rok. "Počet členských států, které se s příspěvky vyrovnaly v plné výši ve všech kategoriích, je nižší než ve stejném období loni, a to není příliš dobré," řekla Kaneová.

Reklama

Výběr článků

Načítám