Hlavní obsah

V Pekingu se rodí stále více postižených dětí

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Počet novorozenců s postižením v čínském hlavním městě Pekingu vytrvale roste. Z vládních statistik vyplývá, že počet postižených dětí sev uplynulém desetiletí téměř zdvojnásobil.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Příčiny nejsou zcela jasné. Mezi nejčastější faktory, které přidají v úvahu, se však patří znečištění. Státní deník China Daily v úterý doplnil, že by mohla svou roli sehrát také změna životního stylu, zejména ve městech. V Pekingu se loni narodilo každé 170. dítě z 10 000 s tělesným postižením, což je výrazně nad světový průměr.

Server BBC doplnil, že problémy nejsou jenom ve městech, nýbrž i v místech s řídkým osídlením s uhelnými doly či chemickými továrnami v okolí.

Uhlí zůstává v Číně hlavním zdrojem energie, jakkoliv se vláda snaží přecházet na především jadernou energii. Energetická spotřeba v zemi roste rok od roku geometrickou řadou. Zatímco za vlády Mao Ce-tunga jí například zcela dostačovaly vlastní ropné zásoby, pouze za letošní květen Čína přes 16 miliónů tun suroviny dovezla, což oproti loňskému představuje nárůst o 14 procent.

V Číně se nachází většina z dvaceti nejznečištěnějších měst planety.

Reklama

Výběr článků

Načítám