Hlavní obsah

U Filipín evakuovali stovky lidí z potopené lodě, pět lidí zemřelo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Filípínská pobřežní stráž musela v neděli časně ráno evakuovat téměř tisíc lidí na palubě převozní lodi u jižní části ostrovů. Loď se začala nebezpečně naklánět a záhy se potopila. Pět lidí zemřelo, dalších 60 se pohřešuje, ostatní se podařilo zachránit, uvedl server BBC.

Článek

Na palubě Superferry 9 bylo 960 lidí, 847 pasažérů a 117 členů posádky. Na záchraně se podílely také vrtulníky filipínské armády.

Příčina potíží, do kterých se dostala loď Superferry 9, není jasná. Počasí v okolí poloostrova Zamboanga bylo dobré, uvedla ČTK.

Loď vyplula v sobotu z přístavu General Santos na ostrově Mindanao a měla dorazit ještě v sobotu do města Iloilo v centrální části Filipín. Uprostřed plavby se ale začala naklánět.

Všem cestujícím bylo nařízeno obléknout si záchranné vesty a nastoupit do záchranných člunů. "Mnozí se ale bojí to udělat," řekl v průběhu evakuace pro agenturu AP Jess Supan, viceprezident společnosti Aboitiz Transport System. 

Filipíny mají smutnou bilanci námořních neštěstí, jejichž příčinou jsou tropické bouře, špatný stav plavidel či nedodržování bezpečnostních opatření. V prosinci 1987 se u Filipín potopila převozní loď Dona Paz po srážce s ropným tankerem. Zahynulo více než 4300 lidí, čímž se toto neštěstí zapsalo jako nejhorší námořní katastrofa v mírových dobách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám