Hlavní obsah

Indonésii postihlo silné zemětřesení, nejméně 46 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Indonésii ve středu zasáhlo silné zemětřesení. Mělo epicentrum poblíž jihozápadního pobřeží ostrova Jáva, 142 kilometrů jihozápadně od města Tasikamalaya. Dosáhlo síly sedmi stupňů Richterovy škály a otřesy trvaly asi dvacet sekund. Podle úřadů si zemětřesení vyžádalo nejméně 46 mrtvých a několik desítek zraněných. Zničeno bylo několik desítek domů v Tasikamalaye. Pět tisíc lidí bylo evakuováno.

Článek

Podle CNN bylo poškozeno i sídlo starosty a mešita. Podle posledních zpráv zemřelo 46 lidí. Poškozena byla také univerzita v Bandung, odkud ale nejsou hlášeny žádní mrtví. Jeden ze studentů uvedl: "Studovali jsme a budova se začala třást, což trvalo několik minut. Strop spadl."

Ve vesnicích, které byly nejblíže k epicentru, srovnaly otřesy mnoho domků se zemí, oznámilo indonéské ministerstvo zdravotnictví. "Spousta domů se zřítila, stát zůstaly jen ty dřevěné," říká Edi Sapuan z vesnice Margamukti. "Hodně lidí je zraněno, jsou celí od krve. Já jsem utekl, jakmile udeřily otřesy. O pět minut později můj dům spadl," dodává.  

Foto: Supri, Reuters

Evakuovaní zaměstnanci v Jakartě

Otřesy byly cítit i v hlavním městě Jakartě, kde lidé utíkali z budov. Škody na budovách nebyly patrné, úřady byly evakuovány. Zraněno ale bylo 27 lidí.

Zemětřesení bylo citelné i ve druhém největším indonéském městě Surabayi, vzdáleném 500 kilometrů severovýchodně od ohniska, a na turisty hojně navštěvovaném ostrově Bali asi 700 kilometrů východně.  

Vydáno bylo i varování před tsunami pro celou oblast Indonésie, které bylo později odvoláno, když se neobjevily velké vlny. K pobřeží jižně od Tasikamalaye dorazila jen dvaceticentimetrová vlna.

Centrum zemětřesení leželo podle amerického geologického úřadu značně hluboko, asi 60 kilometrů pode dnem moře, i když agentura Reuters uvádí jen 37 kilometrů. Jeho síla se původně uváděla větší, a to 7,4 stupně.

Foto: Enny Nuraheni, Reuters

Evakuovaní zaměstnanci v jakartských ulicích

Jih Jávy zasáhla zemětřesení už v roce 2006. Tehdy jedno zemětřesení na konci jara zabilo 6000 lidí v okolí města Yogyakarta a města Solo a Bantul. [celá zpráva]

V létě téhož roku pak tsunami zabila stovky lidí v okolí Pangandaranu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám