Hlavní obsah

Homeopatika jsou neúčinná, varuje Světová zdravotnická organizace

• Aktualizováno
Novinky, BBC,

Světová zdravotnická organizace (WHO) přišla se zatím nejdůraznějším varováním před homeopatickými přípravky, které by se u závažných nemocí neměly používat. Podle představitelů WHO jsou homeopatika zcela neúčinná při léčbě závažných onemocnění jako je tuberkulóza, dětská úplavice, malárie či AIDS. Někteří experti k těmto nemocem přiřazují i chřipku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Představitelé WHO vydali varování před homeopatiky na základě výzvy mladých lékařů a výzkumníků, kteří varovali, že propagace homeopatických přípravků v rozvojových zemích ohrožuje lidské životy.

Lékaři z Velké Británie a afrických zemí sdružení v organizaci Hlas mladé vědecké sítě v červnovém dopise napsali WHO: "Vyzýváme WHO, aby odsoudila propagaci homeopatik při léčbě TBC, dětské úplavice, chřipky, malárie a HIV. Homeopatika nechrání lidi před těmito nemocemi ani je neléčí. Když se použijí homeopatika místo efektivní léčby, budou ztraceny lidské životy."

Mladí lékaři současně uvedli několik případů afrických klinik, které upřednostňují homeopatii: "V Tanzanii Jeremy Sherr a Sigsbert Rwegasira provozují tři homeopatické kliniky. Potvrdili, že mají vládní podporu na založení školy pro homeopatii. Rwegasira potvrdil, že ošetří 'ne méně než 100 pacientů s malárií denně'. Sherr kritizuje konvenční medicínu, která 'má jen dočasný efekt, často je nákladná a má mnoho vedlejších účinků'."

Důkazy hovoří proti homeopatii

WHO s jejich názorem souhlasí. Doktor Mario Raviglione, který vede ve WHO oddělení pro boj s tuberkulózou, uvedl: "Důkazy, které máme a které vycházejí z léčby TBC, stejně jako mezinárodní standardy pro léčbu TBC nedoporučují použití homeopatie."

Také mluvčí z oddělení pro léčbu pro zdraví dětí a dospívajících uvedl použití homeopatik pří léčbě úplavice nedoporučuje: "Nenašli jsme žádné důkazy, že by homeopatika přinášela jakékoli výsledky. Homeopatie se nezaměřuje na ošetření a prevenci dehydratace, což je v naprostém rozporu s vědeckými zjištěními a našimi doporučeními při léčbě průjmů.“

Specialista na infekční choroby z Královské liverpoolské univerzitní nemocnice, doktor Nick Beeching k problému dodal: "Infekce jako malárie, HIV a tuberkulóza mají vysokou úroveň úmrtnosti, ale mohou být obvykle drženy pod kontrolou a léčeny řadou prověřených prostředků, jejichž účinnost je ověřena zkušenostmi i vědeckými daty ze zkoušek. Neexistuje žádný důkaz, že by homeopatie měla jakýkoliv vliv na tyto nemoci. Považuji za nezodpovědné, aby zdravotníci propagovali použití homeopatie místo využití ověřených prostředků pro léčbu nemocí ohrožujících život."

Anketa

Jsou podle vás homeopatika účinná?
Ano
12 %
Ano, ale jen na některé nemoci
37,3 %
Ne
50,7 %
Celkem hlasovalo 18832 čtenářů.

Homeopatie

Terapie, která vychází z předpokladu, že každá farmakologicky aktivní substance, která je schopná vyvolat u zdravého člověka určité symptomy, může u nemocného podobné symptomy potlačit, je-li použita v nepatrné dávce.

Podle zásady, že "podobné se léčí podobným" léčí homeopati pacienty velmi zředěnými koncentracemi látek, které by v nezředěné podobě vyvolaly příznaky nemoci, proti níž jsou použity.

Podle kritiků homeopatika neobsahují žádnou účinnou látku a přesvědčivě byly vyvráceny i teorie o přenosu léčivé nehmotné informace. Pacientům léčeným homeopatiky pomáhá spíše víra, tvrdí kritici.

Reklama

Výběr článků

Načítám