Hlavní obsah

Clintonová srovnala zkorumpované volby v Nigérii se zvolením Bushe

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abudža

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová podruhé během své africké cesty popustila uzdu diplomatickým konvencím. Poté, co dala počátkem týdne v Kongu najevo rozladění z dotazu studenta, přirovnala ve středu v Nigérii zkorumpovaný volební systém k situaci při těsném prvním zvolení George Bushe mladšího prezidentem USA.

Článek

Podle britského deníku The Guardian se mezi republikány ve Washingtonu ozval názor, že by Clintonová měla do Afriky jezdit častěji, aby se rychleji zdiskreditovala.

Ministryně na setkání s aktivisty v nigerijském hlavním městě Abudža řekla, že se při posledních místních volbách objevily potíže a dodala, že problémy ovšem měly i Spojené státy. Připomněla přepočítávání hlasů na Floridě při prezidentské volbě v roce 2000, přičemž zmínila i jméno Jeba Bushe, bratra budoucího prezidenta, jenž byl tehdy floridským guvernérem.

„Nedostatek průhlednosti a odpovědnosti narušilo legitimitu vlády a přispělo k vzestupu skupin, které přijaly násilí...,“ řekla Clintonová na adresu nigerijských úřadů a pokračovala v paralele: „(Také) naše demokracie se stále vyvíjí. Víte, že jsme měli problémy při některých prezidentských volbách. Možná si vzpomínáte na výsledek prezidentské volby v roce 2000, který závisel na jediném státě, kde byl guvernérem bratr jednoho z kandidátů.“

Podle demokratů bylo vítězství ve volbách v roce 2000 po přepočítání hlasů na Floridě neoprávněně přiřknuto Bushovi na úkor jejich kandidáta Ala Gorea.

Program jedenáctidenního turné Clintonové zahrnuje 11 afrických států. Kromě Nigérie a Konga navštívila Keňu, JAR a Angolu. Ve čtvrtek zavítá do Libérie a svou cestu ukončí na Kapverdách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám