Hlavní obsah

Jihokorejští poslanci nežvaní, mlátí se hlava nehlava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Výtržnostmi nechvalně proslulí poslanci jihokorejského parlamentu si ve středu zopakovali jednu z tradičních pranic, při níž mezi zákonodárci obojího pohlaví padaly rány, odehrávaly se rvačky i strkanice a občas se rozvášnění poslanci a poslankyně navzájem strhli na zem. To vše při schvalování souborů zákonů o vlastnictví bank a televizních sítí, které jsou součástí opožděných reforem jihokorejské konzervativní vlády.

Článek

Soubor reformních zákonů poslanci nakonec schválili, a to navzdory protestům levicové opozice, podle níž zákony poskytnou ještě větší díl kontroly obřím korporacím. Vláda prezidenta I Mjong-baka ale tvrdí, že cílem reforem je oživit čtvrtou největší asijskou ekonomiku a učinit ji konkurenceschopnější.

K nejkontroverznějším a nejostřeji oponovaným částem patřily zákony o vlastnictví sdělovacích prostředků, které umožňují podnikatelským skupinám koupit si podíl ve vysílacích společnostech. Tato otázka prohloubila rozkol i v rámci vládní Velké národní strany (GNP), kde bývalá vůdkyně GNP a dcera bývalého prezidenta Pak Kun-hje vyjádřila nesouhlas se způsobem, jakým vláda mediální zákony prosazuje. Pak Kun-hje byla soupeřkou I Mjong-baka ve stranických primárkách v roce 2007.

Parlament také schválil zákon, který zvyšuje ze čtyř na devět procent podíl, jaký mohou mít nefinanční společnosti ve finančních holdingových firmách.

Během nynějšího zasedání jihokorejského parlamentu, které končí 25. července, ještě zbývá hlasovat o změně, jež prodlužuje ze dvou na čtyři roky období, na které mohou zaměstnavatelé přijmout zaměstnance na dočasnou smlouvu. Vláda tvrdí, že tento krok učiní pracovní trh flexibilnějším a pomůže zmírnit problém nezaměstnanosti v době ekonomického poklesu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám