Hlavní obsah

V táboře pro Tamily umírá týdně 1400 lidí, na Srí Lanku padl stín etnických čistek

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V táboře Manik Farm, kde žije přes 200 000 Tamilů uprchlých ze svých domovů na severu země, týdně umře okolo 1400 lidí. V pátek to uvedl britský deník The Times s tím, že humanitární pracovníci mají do tábora přístup omezený.

Foto: Profimedia.cz

Tábor Manik Farm

Článek

Vláda podle deníku zcela selhala a navíc na ni padá podezření, že organizuje etnické čistky. Květnové vítězné zakončení ofenzívy srílanské armády proti rebelům z organizace Tygři osvobození tamilského Ílámu vyhnalo z domovů na severu země na 300 000 Tamilů. Vláda pro ně zřídila tábory, přičemž Manik Farm je největší.

Vláda tvrdí, že hrozbu humanitární katastrofy v táborech odvrátila a situaci má pod kontrolou. Mezinárodní výbor Červeného kříže od ní obdržel pokyny, aby v oblasti omezil svou činnost. Ve čtvrtek prý jeho pracovníci do tábora Manik Farm vůbec nesměli. V týž den Červený kříž uzavřel dvě své kanceláře na Srí Lance.

Timesy přitom s odkazem na svědky tvrdí, že jen v největším táboře v bídných hygienických podmínkách týdně umírají stovky lidí,. Opozice naznačuje, že vláda provádí etnické čistky. „Panují podezření, že se vláda pokouší změnit etnické složení oblasti. Vlivní lidé v její blízkosti takové řešení prosazovali,“ citoval list bývalého ministra zahraničí Mangalu Samaraweeru.

Vláda navíc soustavně popírá nařčení o zabíjení civilistů během vojenské ofenzívy. Ve středu učinili srílanští lékaři, kteří v krizových situacích působili, prohlášení, v němž odmítli odhady o počtu mrtvých ze strany OSN. Podle nich bylo mezi lednem a polovinou května zabito nanejvýš 750 civilistů. OSN odhaduje, že mrtvých bylo 7000 a The Times dokonce počet stanovily nad 20 000. [celá zpráva]

Srílanští lékaři popřeli také únorové ostřelování nemocnice, které popsali pracovníci OSN a Červeného kříže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám