Hlavní obsah

KLDR odpálila další tři rakety

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea ve čtvrtek odpálila další tři rakety krátkého doletu. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap. Nové zkoušky následují po zpřísnění sankcí OSN vůči komunistickému režimu.

Článek

Severní Korea provedla v květnu svůj druhý jaderný test [celá zpráva].

Následovalo několik zkoušek raket krátkého a středního doletu. Čtvrtečním odpalem režim naplnil hrozby, že bude ve vývoji vojenského programu pokračovat.

KLDR přitom předloni při šestistranných jednáních souhlasila s ukončením svého jaderného programu a dokonce loni demonstrativně zničila chladicí věž v komplexu Jongbjon. [celá zpráva]

Podle některých pozorovatelů jí mají hrozby vytvořit lepší vyjednávací pozici s americkou vládou. Ekonomika země je v troskách a tradiční dárcovské země až na Čínu objem své pomoci výrazně snížily. Ve středu přitom upozornil Světový program pro výživu (WFP), že zemi hrozí nový hladomor. [celá zpráva]

JADERNÝ PROGRAM KLDR
* Severní Korea do roku 2002 uváděla, že její jaderný program je civilní. Již tehdy byla země podezřelá z tajného výzkumu jaderného zbrojení.
* Teprve v roce 2005 KLDR oficiálně přiznala, že vlastní jaderné zbraně.
* Podle zpravodajských služeb měla KLDR v říjnu roku 2006 zhruba osm jaderných zbraní.
* V říjnu 2006 země provedla úspěšnou jadernou zkoušku.
* V únoru 2007 KLDR před delegáty USA, Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje slíbila ukončit jaderný program. V červenci byl zastaven provoz reaktoru v Jongbjonu.
* Do června 2008 dostaly USA veškerou dokumentaci o severokorejské výrobě plutonia od 80. let.
* Počátkem dubna 2009 KLDR otestovala raketu dlouhého doletu Taepodong-2. Tvrdila, že nesla do vesmíru satelit. Následně byli ze země vyhnáni pozorovatelé.
* 25. kvěnta 2009 se uskutečnila druhá jaderná zkouška, výbuch byl mnohonásobně silnější než při první testu. Následovala série odpalů raket krátkého a středního doletu. KLDR v něm pokračovala i přes zpřísnění sankcí OSN.

Reklama

Související články

Korejský poloostrov se přiblížil válce

Jihokorejské a americké jednotky dislokované na území Jižní Koreje ve čtvrtek ráno zvýšily stupeň bojové pohotovosti z třetího na druhý. Reagují tak na jaderný...

Výběr článků

Načítám