Hlavní obsah

Íránská policie rozhání demonstraci v Teheránu slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránská policie v neděli použila proti zhruba 3000 demonstrantům v Teheránu slzný plyn. Snažila se tak rozehnat shromáždění u jedné z mešit na severu metropole, jehož účastníci zřejmě protestují proti oficiálním výsledkům nedávných prezidentských voleb. S odvoláním na očité svědky o demonstraci informovala agentura AP.

Foto: Nikola Solic , Reuters

"Kde je můj hlas?", skandovali protestující.

Článek

Demonstranti na zákrok bezpečnostních sil odpovídali skandováním hesla "Kde je můj hlas?", píše AP. Podle svědků agentury někteří z manifestujících utrpěli zlomeniny rukou nebo nohou.

Část mladých účastníků prý dokonce zaútočila na policisty, kteří tloukli starou ženu. AP připomíná, že tyto informace nejde nezávisle ověřit, protože zahraniční novináři nemohou v Teheránu vycházet na ulici.

Podle agentury DPA se jedná o stoupence poraženého kandidáta z prezidentských voleb Míra Hosejna Músávího, kteří se navzdory zákazu úřadů chtěli sejít v mešitě k smutečnímu obřadu.

Násilné střety policie s opozičními demonstranty po volbách z 12. června, v nichž zvítězil stávající konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád, si již vyžádaly nejméně 25 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán potvrdil regulérnost voleb

Íránská Rada dohlížitelů v pátek oznámila, že sporné prezidentské volby byly regulérní. Neobjevila žádné nesrovnalosti. Írán a Spojené státy pokračují ve...

Výběr článků

Načítám