Hlavní obsah

Humanitární pracovníci v Libérii odcizili pomoc za milión dolarů

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mezinárodní křesťanská humanitární organizace se sídlem v USA World Vision oznámila, že se ztratilo až 90 procent veškerých jejích dodávek pro Libérii. World Vision podezřívá tamní zaměstnance z podvodu a zpronevěry ve výši zhruba miliónu dolarů (zhruba 20 miliónů korun). Oznámila to stanice BBC.

Foto: Reuters

Článek

Podle viceprezidenta organizace Geoffa Warda byl už obviněn bývalý manažer World Vision v Libérii a dva další zaměstnanci. Potravinové dodávky měli prodávat místním trhovcům a získané peníze si nechávat. Stavební materiál zase prý využívali k budování vlastních domů, přičemž dělníky platil rovněž fond.

Manažer Joe Bondon je od konce května ve vězení ve Washingtonu. Spolu s dalšími dvěma lidmi byl obviněn z dvanácti trestných činů, mimo jiné i podvodu, křivé výpovědi a ovlivňování svědků.

Trojice humanitární dodávky zadržovala od roku 2005, kdy se země po 14 letech začala vzpamatovávat z občanské války, při níž přišlo o život na 300 000 lidí a další více než tři milióny se ocitly bez domova.

Na podvodné jednání humanitárních pracovníků o dva roky později upozornil anonym. Následná kontrola zjistila, že na místo určení dorazilo jenom devět procent pomoci. Čtyřiatřicet měst, která měla pomoc přijmout, navíc ani neexistuje. World Vision škodu odhadla na milión dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám