Hlavní obsah

KLDR odpálila další raketu, čínské lodě v obavě opuštějí korejské vody

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea odpálila v pátek další raketu krátkého doletu. Nový raketový test se uskutečnil u východního pobřeží Severní Koreje, uvedla jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na vojenské zdroje. Čínské rybářské lodě mezitím houfně opouštějí oblast kolem sporné námořní hranice mezi oběma Korejemi ve Žlutém moři.

Článek

Severní Korea během týdne odpálila už sedm raket. S jejich odpalováním začala už v pondělí hned po podzemním jaderném výbuchu, který vyhrotil situaci a vzbudil obavy mezinárodního společenství. KLDR v testech pokračuje navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

I nový test odsoudilo mezinárodní společenství. 

Číňané odplouvají

Čínské lodě se podle jihokorejské agentury Jonhap začaly stahovat ve čtvrtek. V hraniční oblasti jich tento týden bylo přes 280, v současnosti je to údajně něco přes sto. Číňané tam loví kraby.

Severní Korea námořní hranici stanovenou v roce 1953 OSN západně od poloostrova neuznává. V oblasti se námořnictva obou zemí tvrdě střetla v roce 1999 a 2002.

Obě Koreje jsou více než půl století po skončení války de facto stále ve válečném stavu. Napjaté vztahy vyhrotil pondělní jaderný test KLDR a údajné následné odpálení několika střel krátkého doletu.

Jižní Korea se chce připojit k americké Bezpečnostní iniciativě proti šíření jaderných zbraní PSI, která navrhuje možnost kontrol severokorejských lodí. Pchjongjang za to svému jižnímu sousedovi pohrozil vojenskou akcí, když prohlásil, že se necítí být vázán dohodou o příměří z roku 1953.

Jižní Korea zvýšila stupeň bojové pohotovosti na číslo dvě, což předpokládá mobilizaci záloh. V pohotovosti jsou i američtí vojáci, kterých je v Jižní Koreji 28 000.

Vývoj v posledních týdnech
5. dubnaKLDR oznámila vypuštění vesmírné družice. Podle Západu šlo o test rakety dlouhého doletu, která se i se satelitem zřítila do moře
14. dubnaPchjongjang odstoupil od rozhovorů o ukončení jeho jaderného programu a oznámil, že obnoví činnost reaktoru, jehož demontáž už zahájil.
29. dubnaKomunistický sever vyhrožuje jadernou zkouškou, neomluví-li se OSN za kritiku za vypuštění údajné vesmírné družice.
25. květnaSeverní Korea provedla svůj druhý jaderný test. Výbuch byl mocnější než v roce 2006.
26. květnaZkoušku odsoudily světové země včetně Ruska a Číny. V týž den podle Jižní Koreje KLDR testuje tři rakety krátkého doletu.
27. květnaSeverní Korea oznámila, že už není vázána příměřím z roku 1953. Pohrozila vojenskou akcí proti Jižní Koreji a otestovala další dvě rakety s doletem do zhruba 130 kilometrů.

Reklama

Související články

KLDR údajně odpálila další tři rakety

Jen pár hodin po pondělní jaderné zkoušce provedla Severní Korea další zbraňové testy. Oznámila to jihokorejská agentura Jonhap s tím, že Severokorejci...

Výběr článků

Načítám